Noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetători japonezi care confirmă necesitatea spălării mâinilor pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19,
Prin comparaţie, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte circa 1,8 ore, se arată în studiul publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases.
„Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19) pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia”‘, relevă studiul.
Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.
Coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini.
„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, remarcă studiul.
Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului.
În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat încă 3.400 de cazuri noi de coronavirus. Din păcate, la ATI sunt internați 768 de pacienți, un adevărat record negativ. 65 de persoane au decedat, răpuse de COVID-19, de la ultima raportare.
Până pe 20 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 186.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați.